ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ

Το 1ο 12θέσιο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών βρίσκεται επί της οδού Σπύρου Μερκούρη με την πρόσοψή του προς το Άλσος Παγκρατίου και αποτελεί ένα από τα παλαιότερα σχολεία της χώρας με πλούσια ιστορία download d2 coding.

Το συγκρότημα, που στεγάζει σήμερα το 1ο Δημοτικό, το 7ο Γυμνάσιο και το 28ο Γενικό Λύκειο Αθηνών καθώς και το 103ο Νηπιαγωγείο, ήταν από τα πρώτα που λειτούργησαν στην πρωτεύουσα 하느님의 메모장 다운로드.

Την εποχή του Όθωνα (1833) το κτίριο αποτελούσε τους στάβλους του βασιλέως Internet YouTube video.

Το 1923 επιτάχθηκε από το Ταμείο Περιθάλψεως Προσφύγων, για να στεγαστούν προσωρινά Μικρασιάτες πρόσφυγες Galaxy Note file. Το γνωρίζουμε από μια αναφορά που έκανε στις 31 Μαΐου 1924 ο πρόεδρος της Επιτροπής Αποκαταστάσεως Προσφύγων Χένρυ Μοργκεντάου: «Το σχολείο αυτό, που βρίσκεται κοντά στο κέντρο της Αθήνας, αποτελείται από τρεις μεγάλες αίθουσες, όπου στεγάζονται 22 οικογένειες ή 91 συνολικά πρόσωπα, από τα οποία μόνο 17 είναι άντρες και 7 από αυτούς είναι τόσο ηλικιωμένοι, ώστε δεν μπορούν να βοηθήσουν τις οικογένειές τους labview 2014 다운로드. Οι υπόλοιπες είναι γυναίκες, αρκετές από τις οποίες είναι άνω των 60 ? 70 ετών. Οι περισσότερες έχουν στη φροντίδα τους τουλάχιστον τρία και σε μερικές περιπτώσεις και πέντε παιδιά» Yonsei University logo. Κατά την περίοδο, 1923-1924 το σχολείο δε λειτούργησε, γεγονός που προκαλούσε τις έντονες αντιδράσεις των γηγενών high school math textbooks. Γι? αυτό το υπουργείο Παιδείας εξέφρασε προς το Ταμείο Περιθάλψεως την επιθυμία «να εκκενώσουν οι πρόσφυγες το σχολείο» Fire Tank.

Αυτό έγινε αφορμή επί κυβερνήσεως Ελευθερίου Βενιζέλου και υπουργίας Γεωργίου Παπανδρέου να θεμελιωθεί το 1931 το σχολικό συγκρότημα, το οποίο δεσπόζει απέναντι από το Άλσος Παγκρατίου, στο οικοδομικό τετράγωνο το περικλειόμενο από τις οδούς Σπύρου Μερκούρη, Στράβωνος, Πρατίνου και Δούριδος Game of Faith. Σύμφωνα με εντοιχισμένη επιγραφή τα εγκαίνια έγιναν το 1933. Στο ισόγειο και στον 1ο όροφο του κτιρίου συστεγάστηκαν το 7ο Γυμνάσιο Αρρένων και το 4ο Γυμνάσιο Θηλέων (Βαρβάκεια Γυμνάσια), τα οποία λειτουργούσαν εκ περιτροπής πρωί 센과 치히로의 행방불명 ost 다운로드? απόγευμα καθώς και το 1οΔημοτικό Σχολείο Αθηνών.

Στα δίσεκτα χρόνια της Κατοχής το συγκρότημα επιτάχθηκε από τους Ιταλούς, οι οποίοι το μετέτρεψαν σε στρατιωτικό νοσοκομείο ή σε στρατώνες και τα σχολεία αναγκαστικά στεγάστηκαν σε άλλο κτίριο. Ταυτόχρονα λειτούργησε εκεί και συσσίτιο για τους μαθητές και τους καθηγητές των σχολείων καθώς και για τους κοινωνικά ασθενέστερους κατοίκους της περιοχής.

Τα γερμανικά κατοχικά στρατεύματα που στρατωνίζονταν στις αίθουσες του σχολικού συγκροτήματος το εκκένωσαν στις 30 Αυγούστου 1944 (εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, φύλλο της 1ης Σεπτεμβρίου 1944). Έτσι τα Γυμνάσια του Παγκρατίου από το σχολικό έτος1944-1945 λειτούργησαν στο αρχικό τους κτίριο. (Πηγή: Παύλος Παπανότης,https://chronontoulapo.wordpress.com)

Στη διάρκεια της μεταπολίτευσης (1975-76) προστέθηκε και ο 2ος όροφος.

Το 2002 εγκαινιάσθηκε νέα επέκταση για τις ανάγκες του Γυμνασίου και του Λυκείου.

Το 2011 το 1ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών συγχωνεύτηκε με το 7ο Δημοτικό Σχολείο λόγω των οικονομικών δυσχερειών που αντιμετωπίζει η χώρα τα τελευταία χρόνια.

001katopsi

002katopsi

Κάτοψη του κτιρίου  (Πηγή: Γ.Α.Κ.)

Αρχιτέκτονας Κων/νος Δήμου

Διδακτήρια Παγκρατίου (τέως Βασιλικοί Σταύλοι) / Α΄ Δημοτικό Παγκρατίου (και 1934, αναγράφεται και το όνομα του αρχιτέκτονα Σ. Λέγγερη), 1929